A Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda intézményei számára megtiszteltetés volt, hogy lehetőséget kaptunk a 2023. évi Máriapócsi Gyermekbúcsú szervezési feladatainak ellátására a Miskolci Egyházmegye Hitoktatási Bizottságtól.

Már februárban elindult az ötletelés a program összeállításáról. Tudtuk, hogy sok gyermek részvételére számíthatunk, ezért szerettünk volna színes, változatos programot összeállítani. Célunk az volt, hogy lehetőleg látványos, érdekes, a résztvevőknek örömet szerző feladatokat találjunk ki. Ennek érdekében mozgósítottuk az iskola teljes dolgozói állományát, hogy megfelelő létszámmal, kreatív ötletekkel és megfelelő lelkesedéssel kezdjük el a szervezőmunkát.

A központi alapgondolat az, hogy Szűz Mária köszöntésére érkeznek a gyermekek és azért, hogy részleges búcsút nyerjenek. A búcsúnyerés a jóvátétel egy formája. Már otthonról rákészülve indulnak el, hogy majd a kapukon áthaladva felidézzék legnagyobb ünnepeinket, ezáltal Jézus Krisztus földi életét. A templomhoz érkezve a gyermek elbúcsúzhat az ideiglenes büntetéstől, ami a megbánt bűneiért jár. A 4. kapun bejutva találkoznak a Máriapócsi Szűzanyával, akinek a közbenjárását kérik.

Az előkészületek során három csapatot alakítottunk:

  1. A kapukat (állomásokat) díszítő és az ottani feladatokat összeállítók 2-3 fős csoportokban dolgoztak. Összeírták az anyagszükségletet, kitalálták és előkészítették a feladatokat.
  2. A kreatív foglalkozásokat is közös gondolkozás után állítottuk össze. Szerettünk volna minél több, gyorsan elkészíthető ajándékkal meglepni a búcsúra látogatókat. Itt az anyagok beszerzése volt az egyik feladat, de utána több hetet is igénybe vett az előkészítés, hogy a gyerekek néhány perc alatt tudják megalkotni a saját fantáziájuk szerint a tárgyakat.
  3. Az adminisztrációs feladatokat előkészítő csapat is gondosan készült a szombatra. A kiírások, menetlevelek elkészítése mellett még arra is figyeltünk, hogy aki nem készített otthon Szűz Máriát köszöntő kártyát, annak ezt a lehetőséget a regisztrációs pontokon megadjuk. Készítettünk könyvjelzőket is, melyeket az egyénileg érkezők között osztogattunk a nap emlékére. Jó ötlet volt a szelfipontok felállítása, amiből minden útvonalra jutott egy.

Kiosztottuk ugyan a feladatokat, de mindannyian egymást segítve, lelkesítve, egy csapatban dolgoztuk végig az előkészítő időszakot.

Már pénteken leutaztunk Máriapócsra, hogy legyen időnk mindent előkészíteni a búcsú napjára. Ott sok segítséget kaptunk az atyáktól és az ottani dolgozóktól is. A közös munka sikere az lett, hogy szombat reggel fél 9-kor mindenki a kijelölt helyén, felkészülten várta a vendégeket.

A regisztráció során csapatokba osztottuk az érkezőket, amit a kiosztott karszalagokkal is jeleztünk. Három útvonal, három feladatsor és 3-3 feldíszített ünnepi kapu várta őket, amin átjutva értek el a Kegytemplomhoz, majd az ott felállított aranykapun jutottak be a templomba Mária köszöntéséig és az utolsó énekes, imádságos feladatokig. A magukkal hozott üdvözlő kártyákat a szerzett pecsétekkel itt adhatták le, majd ezek a templom előtt elhelyezett paravánokra kerültek, hogy mindenki megcsodálhassa a szebbnél szebb alkotásokat.

A Szent Liturgiáig lehetőségük volt az érkező csapatoknak, családoknak arra, hogy a sportudvar és a kézműves sarok kínálatát megnézzék, kipróbálják az ügyességi pályákat és elkészítsék a kis ajándékokat. Készültek karkötők, emlékkövek, nyakláncok, homokképek, ceruzatartók, keresztek, virágcserepek, ujjbábok, ceruzadíszek. A sportudvar épített pályáin és változatos ügyességi feladatain is sok érdeklődő vett részt.

A Liturgia az udvari belső oltárnál zajlott. Felemelő volt látni a 2000-3000 résztvevőt és hallani a közös imádkozást. A nap jelmondata itt nyert még mélyebb értelmet:

„Ünnepeljétek meg ezt a jeles napot!” Eszter 8,12

Valóban ünnepi hangulat volt és valóban jeles nap, ahogy a három egyházmegyéből érkező gyermekek, hívek közösen énekeltek. Csak remélni tudom, hogy ehhez a hangulathoz mi is hozzá tudtunk járulni a készületünkkel és tudtunk örömet szerezni a résztvevőknek, gyermeknek, felnőttnek egyaránt.

A Liturgia után a KISKATA zenekar koncertjére került sor, ami a gyönyörű dallamok mellett meg is mozgatta a hallgatóságot. A téren mindenki énekelt, táncolt, szerpentint dobált és vonatozott. A nap 13 órakor az udvari oltárnál végzett közös imával zárult.

Hálás vagyok azért, hogy az időjárás is kegyes volt hozzánk, de azért is, hogy a két iskola és óvoda minden dolgozója, pedagógusa az utolsó pillanatig lelkesen, a közös cél érdekében dolgozott.

Homrogd, 2023. május 17.                                                                                                                                  Csépányné Szabolcsik Erika

                                                                                                    intézményvezető